liknologio-o-kyvos-errifthi
Εκπαίδευση,  Ενημερωτικά,  Παιδί

Ο Κύβος Ερρίφθη – Η Ιστορία

Η ιστορία της θρυλικής φράσης ” Alea Jacta Est.”, μας πηγαίνει πολύ πίσω, στο 49 π.Χ.

Βρισκόμαστε στην Ρωμαϊκή Δημοκρατία. Ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας (101 π.Χ. – 44 π.Χ) ήταν πολιτικός και σημαντικός Ρωμαίος στρατηγός. Καταγόταν από Ρωμαϊκή αριστοκρατική οικογένεια. Όμως, οι πολιτικές και στρατηγικές του φιλοδοξίες, τον οδήγησαν να σπάσει τους συγκενικούς του δεσμούς. Έτσι, μη έχοντας χρήματα, ζήτησε τη βοήθεια του ευκατάστατου Κρασσό.

Ο Μάρκος Λικίνιος Κρασσός (115 π.Χ. – 53 π.Χ.), ήταν πολιτικός , σταρτιωτικός και ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ρωμαϊκή ιστορία. Αναγνωρίζοντας τις οργανωτικές και δοιικητικές δεξιότητες του Καίσαρα, αποφάσισε να τον στηρίξει οικονομικά. Οι δύο πολιτικοί φαίνεται να διατηρούσαν καλές σχέσεις.

Ο Πομπηίος (106 π.Χ. – 48 π.Χ.) καταγόταν από πλούσια επαρχική οικογένεια. Ήταν Ρωμαίος πολιτικός, στρατιωτικός και παντρεμένος με την κόρη του Καίσαρα.

Στα μέσα της δεκαετίας του 60 π.Χ. ο Καίσαρας, ο Κρασσός και ο Πομπηίος, σχημάτισαν την Πρώτη Τριανδρία, μία ανεπίσημη πολιτική – στρατιωτική συμμαχία. Υπέγραψαν πολιτική συμφωνία διαμερισμού της εξουσίας. Ένα χρόνο αργότερα, το 59 π.Χ., ο Καίσαρας, εκλεμένος ύπατος αναχώρισε για την επαρχία του. Μετά από μακροχρόνιους πολέμους (58 π.Χ – 50 π.Χ), υπέταξε τις Άλπεις Γαλατία, όπου και ξεκινά η μετάδοση του ελληνο-ρωμαϊκού πολιτισμού στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, το 55 π.Χ., ο Κρασσός κυρήχθηκε στρατηγός στην Ανατολή, όπου βρισκόταν ο ισχυρότερος αντίπαλος των Ρωμαίων, οι Πάρθοι. Ένα χρόνο αργότερα, πέθανε η γυναίκα του – η κόρη του Καίσαρα. Δύο χρόνια αργότερα, το 53 π.Χ., στην μάχη των Καρρών, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ρωμαίων και Πάρθων, ο Μάρκος Λικίνιος Κρασσός σκοτώθηκε.

Μετά το θάνατο του Κρασσού, ο Πομπηίος στράφηκε εναντίον του Καίσαρα. Ο τελευταίος, μαθαίνοντας τα νέα σχέδια του Πομπηίου, οργάνωσε το στρατό του στον ποταμό Ρουβίκωνα.

Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, την περίοδο αυτή ίσχυε ο Νόμος Imperium. Ο Νόμος αυτός, απαγόρευε σε κάθε Ρωμαίο στρατηγό και πολίτη, να διαβεί ένοπλος, τη γέφυρα του ποταμού Ρουβίκωνα. Σκοπός, ήταν η προστασία της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας, περιορίζοντας τα ενδεχόμενα πραξικοπήματος ή εμφύλιου πολέμου. Οι παραβάτες, ήταν καταδικασμένοι σε θάνατο.

Ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας, έπειτα από πολλές σκέψεις, κατέληξε σε μία αμετάκλητη απόφαση. Στις 10 Ιανουαρίου 49 π.Χ., ο Καίσαρας έχοντας επίγνωση της κατάστασης και των συνεπειών, αποφάσισε να περάσει με το στρατό του τη γέφυρα του Ρουβίκωνα. Τότε, αναφώνησε “Ο κύβος ερρίφθη”. Η πράξη αυτή, σήμαινε την έναρξη εμφύλιου πολέμου.

“Διέβη τον Ρουβίκωνα”, είπε ο στρατός του Πομπηίου. Σήμαινε, πως ο Καίσαρας, κατέληξε εν γνώσει του σε μία αμετάκλητη και ριψοκίνδυνη απόφαση.

Η παράτολμη αυτή απόφαση του Καίσαρα, κατέληξε στις 9 Αυγούστου 48 π.Χ., στη Μάχη των Φαρσάλων, με τη θριαμβευτική του νίκη. Η πτώση του Πομπήιου, ήταν καθοριστική για τον μετασχηματισμό της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας σε Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Πηγή: Hellenica World (http://www.hellenicaworld.com/)