liknologio-koronoios-sto-spiti
Μαμά,  Μπαμπάς,  Παιδί,  Σπίτι,  Υγεία

Κινδυνεύει το παιδί μου να κολλήσει κορονοϊό ενώ βρίσκεται στο σπίτι;

Κοινή Υπουργική Απόφαση

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Αριθμ.ΔΙα/ΓΠ.οικ. 16838/2020 – ΦΕΚ 738/Β/10-3-2020) εν όψει του κορονοϊού, απαγορεύεται προσορινώς η λειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, σχολικών μονάδων, ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κέντρων ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημόσιων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού της χώρας για το χρονικό διάστημα από 11/03/2020 έως και 24/03/2020.

Πως μεταδίδεται ο κορονοϊός;

Μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζουμε την πηγή του ιού, τους τύπους έκθεσης που οδηγούν στη μόλυνση, τους τρόπους μετάδοσης, την κλινική εικόνα και την πορεία της νόσου. Υπάρχουν όμως, σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μέτρα πρόληψης

Ακριβώς επείδη δεν είναι γνωστός έως σήμερα ο ακριβής τρόπος μετάδοσης του ιού, είναι απαραίτητο να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τα μέτρα πρόληψης, χρειάζεται να εφαρμόζονται και μέσα στο σπίτι:

  • Αποφύγετε την επαφή των χεριών με τα μάτια, το στόμα και τη μύτη
  • Αποφύγετε την κοινή χρήση των μολυβιών, των στυλο, των μαρκαδόρων
  • Απολυμάνετε τακτικά αντικείμενα κοινής χρήσης
  • Πλύνετε τα χέρια με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό τουλάχιστον για 30 με 60 δευτερόλεπτα
  • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε
  • Εφαρμόστε τα μέτρα υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με εκκρίματα του αναπνευστικού

Το έργο της μαμάς και του μπαμπά, είναι διπλό. Αφενός χρειάζεται ψυχραιμία και να τηρούν πιστά οι ίδιοι την υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού, αφετέρου απαιτείται να μάθουν στα παιδιά τους κανόνες, ώστε να υιοθετήσουν τις καλές συνήθειες υγεινής. 

Πηγή: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (https://eody.gov.gr/)