liknologio-episkepsi-se-ifesteio
Εκπαίδευση,  Ενημερωτικά,  Μαμά,  Μπαμπάς,  Παιδί,  Φοβίες

“Μαμά γιατί υπάρχουν ηφαίστεια;”

Τι είναι ηφαίστειο;

Τα ηφαίστεια όπως και οι σεισμοί, είναι διεργασίες που δρουν στο εσωτερικό της Γης. Όμως, τα αποτελέσματά τους, επηρεάζουν κυρίως το εξωτερικό. Τα ηφαίστεια, είναι ένα φυσικό άνοιγμα στην επιφάνεια της Γης. Η δημιουργία τους, οφείλεται στην κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών. Οι λιθοσφαιρικές πλάκες, είναι σαν κομμάτια παζλ, τα οποία αποτελούν το φλοιό της Γης. Οι πλάκες αυτές, κινούνται η μία σε σχέση με την άλλη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τα ηφαίστεια.

Πώς δημιουργείται το ηφαίστειο;

  • Όταν δύο πλάκες απομακρύνονται η μία από την άλλη, τότε δημιουργείται ένα πολύ μικρό κενό στην επιφάνεια της Γης – στο φλοιο. Έτσι, η πλάκα που βυθίζεται λιώνει και δημιουργεί το μάγμα (το μάγμα είναι ένα είδος λιωμένου πετρώματος). Μέσα από το μικρό αυτό άνοιγμα, τα μικρά ρήγματα, το μάγμα αναδύεται στην επιφάνεια της Γης.
  • Όταν δύο πλάκες πλησιάζουν, τότε η μία βυθίζεται κάτω από την άλλη. Τότε, το μάγμα πιέζεται και αναγκάζεται να κινηθεί προς την επιφάνεια της Γης.

Η δομή των ηφαιστείων

Πώς γίνεται η έκρηξη;

Το μάγμα λοιπόν, κινείται μέσα στον κύριο αγωγό ή μέσα στους πλευρικούς αγωγούς και τότε το ηφαίστειο εκρήγνυται. Το μάγμα, βγαίνει στον αέρα, με την μορφή λάβας. Η λάβα είναι καυτή και υγρή και απλώνεται γύρω από το ηφαίστειο. Μπορεί να ταξιδέψει πολλά μέτρα μακρυά καίγοντας ότι βρεθεί στο δρόμο της. Όμως, καθώς περνά η ώρα, η λάβα κρυώνει και γίνεται σαν λάσπη. Επίσης, κατά την έκρηξη, απελευθερώνονται στάχτες και σύννεφα υδρατμών, τα οποία μεταφέρονται με τον αέρα πολύ μακριά.

Τα αποτελέσματα της ηφαιστειακής έκρηξης

Η λάβα που απελευθερώνεται και κυλάει καίει τα πάντα στο πέρσμά της, ενώ οι στάχτες και τα σύννεφα είναι δυνατόν να δημιουργήσουν αποπνικτική ατμόσφαιρα. Όμως, υπάρχουν και θετικά αποτελέσματα. Μετά την έκρηξη, η λάβα μένει πάνω στο έδαφος και το εμπλουτίζει με καλά χημικά στοιχεία, τα οποιά το κάνουν εύφορο. Έτσι, το νέο έδαφος, μετά από λίγο καιρό, είναι ιδανικό για καλλιέργεια. Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα ηφαίστεια και οι σεισμοί, είναι οι ενδείξεις οτι η Γης μας έιναι ζωντανή. Εάν πάψουν να συμβαίνουν αυτά τα δύο φυσικά φαινόμενα, τότε ο πλανήτης μας θα παγώσει.

Που υπάρχουν ηφαίστεια;

Ηφαίστεια υπάρχουν και στη στεριά αλλά και στη θάλασσα. Αυτά που βρίσκονται στη θάλασσα ονομάζονται υποθαλάσσια. Στη Γη μας, υπάρχουν συνολικά 1.500 ενεργά ηφαίστεια, δηλαδή ηφαίστεια, που έχουν εκραγεί έστω μια φορά. Στην Ελλάδα, έχουμε συνολικά 39 ηφαίστεια, αλλά μόνο τα 5 από αυτά είναι ακόμη ενεργά:

  • Μήλος
  • Μέθανα
  • Σουσάκι
  • Νίσυρος
  • Σαντορίνη (δες εδώ τη δημιουργία της Σαντορίνης)

Ωστόσο, ο ηφαιστειακός κίνδυνος στην Ελλάδα, περιορίζεται στα δύο ενεργά ηφαίστεια: της Σαντορίνης και της Νισύρου.