liknologio-koronoios-egkimosini-thilasmos
Εγκυμοσύνη,  Θηλασμός,  Μαμά,  Υγεία

Κορονοϊός στην Εγκυμοσύνη και στον Θηλασμό

Είναι γεγονός πως το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας στην εγκυμοσύνη καταστέλλεται ελαφρώς. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν είναι γνωστό εάν οι εγκυμονούσες μολύνονται πιο εύκολα από τον κορονοϊό, ούτε εάν παρουσιάζουν σοβαρότερα συμπτώματα συγκριτικά με τους υπόλοιπους ενήλικες. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, οι έγκυες γυναίκες δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον εν λόγω ιό.

Κινδύνεύει το έμβρυό μου;

Έως τώρα, ο κορονοϊός δεν έχει ανιχνευθεί σε δείγματα αμνιακού υγρού, επομένως θεωρείται πως δεν μεταφέρεται από την έγκυο στο έμβρυό της. 

Μπορώ να θηλάσω το μωρό μου;

Έως τώρα, δεν έχει παρατηρηθεί μετάδοση του κορονοϊού μέσω του μητρικού γάλακτος. Επομένως ο θηλασμός επιτρέπεται σε περίπτωση που η μητέρα έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Μέτρα πρόληψης

Τα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό είναι τα ίδια που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, τόσο για τις εγκύους όσο και για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Συγκεκριμένα, τα μέτρα προφύλαξης είναι τα εξής.

  • Αποφύγετε την επαφή των χεριών με τα μάτια, το στόμα και τη μύτη
  • Απολυμάνετε τακτικά αντικείμενα κοινής χρήσης
  • Πλύνετε τα χέρια με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό τουλάχιστον για 30 με 60 λεπτά
  • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε
  • Εφαρμόστε τα μέτρα υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με εκκρίματα του αναπνευστικού

Πηγές: Παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας
(https://eody.gov.gr/)