liknologio-symptomata-egkymosynis
Εγκυμοσύνη,  Ενημερωτικά,  Μαμά,  Υγεία,  Ψυχολογία

10+2 Συμπτώματα της Εγκυμοσύνης

“Λες να είμαι έγκυος;” – εάν αναρωτεριέσαι, τότε σίγουρα πρέπει να διαβάσεις αυτό το άρθρο. Φυσικά, η πιο άμεση απόδειξη, είναι το τέστ εγκυμοσύνης και η β-χοριακή (β-hCG). Ωστόσο, πολλά συμπτώματα εμφανίζονται συχνά και πιθανώς να υποδηλώνουν την ύπαρξη μια εγκυμοσύνης. Τα πλεον συνηθισμένα σημάδια κύησης είναι τα εξής:

1. Καθυστέρηση της περιόδου

Είναι το πιο χαρακτηριστικό και συνηθισμένο σύμπτωμα. Η πιερίδος αργεί (και τελικά δεν έρχεται, αν είσαι έγκυος) καθώς το ωάριο έχει γονιμοποιηθεί μέσα στις σάλπιγγες και το έμβρυο μεταφέρεται στην στη μήτρα, με σκοπό την εμφύτευση. Βέβαια, η καθυστέρηση, μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως το άγχος, η σημαντική και ξαφνική απώλεια βάρους και η υπερβολική άσκηση. Επίσης, αποτελεί μία από τις παρενέργειες των αντισυλληπτικών χαπιών ή άλλων φαρμάκων που προκαλούν σοκ στον εμμηνοροϊκό κύλο ή μπορεί να υποδηλώνει προβλήματα με το θυροειδή αδένα. Ακόμη, η καθυστέρηση της περιόδου, αν είσαι κάτω των 40 ετών, είναι ένδειξη πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Βέβαια, πολλές γυναίκες δεν έχουν σταθερό κύκλο, οπότε η καθυστέρηση δεν θεωρείται αξιόπιστο σύμπτωμα. Αξίζει να σημειωθεί, πως τα συμπτώματα που συνοδεύουν την περιόδο, όπως το “πρήξιμο” και το “φούσκωμα” στην κοιλκιά και τους μαστούς, η αλλαγή στη διάθεση και την ψυχολογία, υφίστανται, είτε είσαι, είτε δεν είσαι έγκυος.

2. Κολπική αιμορραγία

Όχι, δεν είναι περιόδος, είναι αίμα εμφύτευσης. Η κολπική αιμορραγία και τα ίχνη από αίμα, εμφανίζονται και διαρκούν έως και 3 ημέρες και οφείλονται στη διαδικασία εμφύτευσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στο τοίχωμα της μήτρας. Είναι ένδειξη εγκυμοσύνης, αλλά παρατηρείται σε λιγότερο από το 25% των κυήσεων.

3. Πρωινή Ναυτία

Η πρωινή ναυτία, δε σημαίνει οτι συμβαίνει απαραίτητα και μόνο πρωί. Μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Συχνότερα, εμφανίζεται κατά την 4η-6η εβδομάδα της κύησης, αλλά μπορεί να αποτελεί και ένα από τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης. Είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη γαστρεντερική διαταραχή και οφείλεται στην ανάπτυξη μια ορμόνης (hCG), που παράγεται από τον αναπτυσσόμενο πλακούντα και βοηθά στη διατήρηση της εγκυμοσύνης.

4. Αίσθηση φουσκώματος και δυσκοιλιότητα

Ένα σύμπτωμα, που εμφανίζεται και στην περίοδο. Είναι φυσικό να συμβαίνει και στις δύο περιπτώσεις, καθώς οι ορμόνες, επηρεάζουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Πρόκειται για τη δεύτερη πιο συχνά εμφανιζόμενα γαστρεντερική διαταραχή στις εγκύους, μετά τη ναυτία. Βέβαια, υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που προκαλούν δυσκοιλιότητα, όπως η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή και το άγχος.

5. Συχνοουρία

Η συχνοουρία, είναι πολύ συνηθισμένη στην εγκυμοσύνη και οφείλεται στην ορμόνη hCG, που αυξάνει τη ροή του αίματος στην πυελική περιοχή. Εμφανίζεται από τις πρώτες εβδομάδες της κύησης και συχνά παραμένει έως και το τελευταίο τρίμηνο.

6. Αίσθημα κόπωσης

Είναι φυσιολογικό να νιώθεις κουρασμένη ή και να έχεις υπνηλία, ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες, καθώς αλλάζουν τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα σου. Προσπάθησε να είσαι ήρεμη και χαλαρή και να βελτιώσεις τη διατροφή σου.

7. Αλλαγές στο στήθος

Το πρήξιμο, το μούδιασμα και η αυξημένη ευαισθησία, είναι από τα πρώτα σημάδια μιάς κύησης, ωστόσο πολλές φορές παρόμοιες αλλαγές συμβαίνουν λίγο πριν την περίοδο. Οι μεγάλες αλλαγές στο στήθος, σημειώνονται στην 4η-6η εβδομάδα, ενώ κατά την 11η εβδομάδα υπάρχουν αλλαγές και στις θηλές.

8. Αλλαγές στη διάθεση

Μπορεί να είσαι εκνευρισμένη, πιο ευέξαπτη και πιο ευσυγκίνητη και να έχεις έντονες αλλαγές στη διάθεση μέσα στη μέρα. Η συναισθηματική αστάθεια, παρατηρείται στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης και οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνη, δηλαδή στην αλλαγή των επιπέδων ορισμένων ορμονών.

9. Υψηλή θερμοκρασία σώματος

Η άνοδος της θερμοκρασία, οφείλεται στις αλλαγές των ορμονών και συγκεκριμένα στην αύξηση της ποσότητας της προγεστερόνης. Ίσως παρατηρήσεις ότι η θερμοκρασία σου, αυξάνεται πιο εύκολα όταν κάνεις γυμναστική ή όταν έχει ζέστη και ότι ιδρώνεις γρηγορότερα. Βέβαια, ο χαμηλός πυρετός, μπορεί να προκαλείται και από άλλα αίτια, όπως ένα απλό κρυολόγημα ή μια γρίπη. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να επικοινωνήσεις άμεσα με τον ιατρό σου.

10. Ταχυκαρδία και αρρυθμίες

Προκειμένου να ανταπεξέλθει η καρδιά σου στις αυξημένες ανάγκες, οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται. Επίσης, η ταχυκαρδία, οφείλεται στην αλλαγή των ορμονών ή σε άλλα παθολογικά αίτια, όπως προβλήματα με το θυροειδή αδένα. Συμβουλή μας, να ενημερώσεις τον ιατρό σου.

11. Ζαλάδα

Στην εγκυμοσύνη, οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, η πίεση του αίματος , τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου, η κακή διατροφή, είναι μερικά από τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε ζάλη ή ακόμη σε εμετό και λιποθυμία. Γενικά, δεν θεωρείται επικίνδυνη και δε συντρέχει λόγος ανησυχίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, να επικοινωνίσεις με τον ιατρό σου.

12. Λιγούρες και ευαισθησία στην όσφρηση

Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, που το βιώνει πάνω από το 84% των εγκυών. Συνήθως ξεκινάνε στο πρώτο τρίμηνο και μειώνονται από το τρίτο και μετά. Δεν υπάρχει σαφής απάντηση από τους επιστήμονες, στο τι είναι αυτό που προκαλεί τις λιγούρες και πως προκύπτει η ευαισθησία στην όσφρηση και στη γεύση. Πάντως, σίγουρα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η ψυχολογία σου και οι ορμονολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου.

Αυτά ήταν τα 10+2 πιο συνηθισμένα συμπτώματα που υποδεικνύουν μια εγκυμοσύνη. Βέβαια, μπορεί να είσαι έγκυος και να μην έχεις αντιμετωπίσει κανένα από αυτά τα συμπτώματα. Ή μπορεί να έχεις αρρωστήσει ή να ετοιμάζεσαι να αδιαθετήσεις και να βιώνεις πολλά από τα παραπάνω. Για να έχεις αξιόπιστα αποτελέσματα και για να είσαι σίγουρη, προτείνουμε να επικοινωνίσεις με τον ιατρό σου.

Ευχόμαστε να έχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς!