liknologio-kanones
Εκπαίδευση,  Ενημερωτικά,  Μαμά,  Μπαμπάς,  Παιδί,  Σπίτι,  Υγεία,  Φοβίες,  Ψυχολογία

Τι πρέπει να κάνω αν γίνει σεισμός όσο είμαι σε καραντίνα;

Η Ελλάδα, έχει 157 ενεργά σεισμικά ρήγματα που έχουν δώσει 570 σεισμούς μεγαλύτερους των 6 βαθμών της κλίμας Ρίχτερ. Από αυτούς, οι 20 σημειώθηκαν στη Ζάκυνθο, οι 17 στην Κεφαλονιά και οι 16 στη Λευκάδα. Έτσι, το Ιόνιο κατατάσσεται ως η πιο σεισμογενής περιοχή στην Ελλάδα. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει πως στις υπόλοιπες περιοχές στην Ελλάδα δε συμβαίνουν σεισμοί.

Καθημερινά, παρατηρούνται σμήνμοι σεισμών στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες καταγραφής σεισμών στην Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η χώρα μας κατέχει την έκτη θέση στις πιο σεισμογενείς χώρες παγκοσμίως και την πρώτη θέση στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη. Αυτό όμως, δεν πρέπει να μας τρομάζει. Γνωρίζοντας τα Μέτρα Προστασίας Πριν, Κατά τη διάρκεια και Μετά το σεισμό, είμαστε προετιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φυσικό φαινόμενο και μπορούμε να προλάβουμε τις συνέπειές του!

Στην περίοδο της καραντίνας, τα μέτρα προστασίας δεν αλλάζουν. Ο σεισμός, κατά πάσα πιθανότητα θα μας βρει στο σπίτι. Χρειάζεται λοιπόν να ακολουθήσουμε τους κανόνες πριν και κατά τη διάρκεια του σεισμού.

Δες τους Κανόνες εδώ.

Μετά το σεισμό, μένουμε μέσα στο σπίτι, εάν αυτό δεν έχει υποστεί βλάβες. Σε περίπτωση που υπάρχουν βλάβες, τότε με ψυχραιμία φεύγουμε από το σπίτι μας, ακολουθώντας και πάλι τους Κανόνες και κατευθυνόμαστε προσεχτικά στον κοντινότερο ανοιχτό χώρο. Ταυτόχρονα, τηρούμε με ευλάβεια τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον νέο κορονοϊό COVID-19. Δηλαδή, δεν συνωστιζόμαστε, διατηρούμε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από τους γύρω μας, καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμαμε χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα, πλένουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό, αλκοολούχο διάλυμα τακτά και σχολαστικά και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο.

Πηγές: Πολιτική Προστασία Ελλάδα (https://www.civilprotection.gr/), Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (https://eody.gov.gr/)