liknologio-colics
Βρεφικό Μασάζ,  Μαμά,  Μπαμπάς,  Παιδί,  Υγεία

Κολικοί: Τρόποι αντιμετώπισης

Οι κολικοί είναι πολύ συχνοί, αφορούν 4 από τα 10 βρέφη και συνήθως ξεκινούν μεταξύ της 3ης και της 6ης εβδομάδας ζωής ενώ υποχωρούν, όταν το μωρό φτάσει στην ηλικία των 3-4 μηνών. Τα ακριβή αίτια που προκαλούν τους κολικούς δεν είνα γνωστά, οπότε δεν υπάρχει και κάποια εξειδικευμένη θεραπεία που να απαλλάσει το μωρό από τους πόνους. Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν τους κολικούς και να ανακουφίσουν από τα συμπτώματά του.

Αλλαγή στη θέση σίτησης

Η όρθια – κάθετη θέση του μωρού κατά τη σίτησή του, θεωρείται η καταλληλότερη, ώστε να διευκολύνεται η σίτηση και να περιορίζεται η ποσότητα του αέρα που καταπίνει. Επίσης συνιστάται το μωρό να ρεύεται αμέσως μετά.

Βρεφικό Μασάζ

Όταν το μωρό είναι ήρεμο, ακολουθούμε τη ρουτίνα του Βρεφικού Μασάζ και του Μασάζ για την Ανακούφιση Κολικών/ Αερίων. Η διαδικασία αυτή έχει πολλαπλά οφέλη:

  • Το μωρό δέχεται τρυφερό άγγιγμα από τη μαμά ή τον μπαμπά κάτι που έχει πραγματικά μεγάλη ανάγκη. Νιώθει ασφάλεια, ο μυικός τόνος πέφτει, χαλαρώνει και ηρεμεί
  • Η πρακτική διαδικασία του Βρεφικού Μασάζ, αποδεδειγμένα βοηθάει στην αντιμετώπιση προβλημάτων κοιλιακού πόνου, αερίων, δυσκοιλιότητας και κολικών. Συμβάλει στην καλύτερη χώνεψη και στην καλύτερη αφομοίωση βιταμίνων και μετάλλων. Θα παρατηρήσετε, οτι μετά τη ρουτίνα του Βρεφικού Μασάζ, το μωρό θα ενεργηθεί άμεσα, θα είναι χαρούμενο και ήρεμο
  • Εσείς που παρέχετε το Βρεφικό Μασάζ, απελευθερώνεστε απο τις ορμόνες του άγχους και παράγετε τις ορμόνες της χαράς και της χαλάρωσης
  • Ο ύπνος τόσο του μωρού όσο και της μαμάς και του μπαμπά βελτιώνεται

Αγκαλιά

Το μωρό έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο άγγιγμα. Χρειάζεται παρηγοριά, αγάπη και πολλή υπομονή και κατανόηση. “Το άγγιγμα για τα μωρά είναι τόσο σημαντικό όσο είναι η τροφή και ο ύπνος” αναφέρει η σπουδαία παιδίατρος και ψυχολόγος Tiffany Field.

Μουσική και Βόλτες

Η χαλαρωτική μουσική και οι λευκοί ήχοι λειτουργούν καθησυχαστικά, για το βρέφος. Τούνημα στην αγκαλιά, η βόλτα με το καρότσι ή με το αυτοκίνητο, βοηθούν το μωρό να ηρεμήσει και να κοιμηθεί χάρη στους απαλούς κρεαδασμούς.

Να θυμάστε, οτι οι κολικοί είναι κάτι παροδικό και σύντομα θα απαλλαγείτε από αυτούς. Εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε ταξιδεύοντάς σας, στον κόσμο του Βρεφικού Μασάζ!