liknologio-paidia-santorini
Εκπαίδευση,  Ενημερωτικά,  Φοβίες,  Ψυχολογία

Η Δύναμη της Φύσης – Η Δημιουργία της Σαντορίνης

Η Σαντορίνη, βρίσκεται στο Νότιο Αιγαίο Πέλαγος και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Είναι το αποτέλεσμα ηφαιστειακών εκρήξεων και σεισμών από τρία διαφορετικά ηφαίστεια.

Πριν απο 30.000 χρονια η Σαντορίνη ήταν η διπλάσια σε μέγεθος απ’οτι σήμερα.

Πριν απο 15.000 χρόνια, απ’ το ηφαίστειο του Ρίβα έγινε μια βίαιη έκρηξη και βυθίστηκε το μισό νησί. Έτσι, σχημάτισε τη καλδέρα, η οποία ήταν περίπου στην ίδια θέση με την σημερινή.

Πριν 3.700 χρόνια η Στρογγυλή είχε πάρει την τελειωτική της μορφή και ετοιμαζόταν για την μεγάλη έκρηξη.

Το 1613 π.Χ. το ηφαίστειο ξαναξυπνά. Η δεύτερη μεγαλύτερη έκρηξη της ανθρωπότητας καταστρέφει τελείως την Σαντορίνη και τα γύρω νησιά. Κύματα ύψους 30m σάρωσαν τις ακτές των Κυκλάδων και της Κρήτης. Εξήντα κυβικά χιλιόμετρα τέφρας ελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μέσα σε τρία 24ωρα. Οι ποσότητες των ηφαιστειακών αερίων που συγκεντρώθηκαν στην ατμόσφαιρα προκάλεσαν πτώση στην ετήσια θερμοκρασία του πλανήτη περίπου 4 βαθμούς Κελσίου για δύο χρόνια.

Τότε, βυθίστηκε το ¼ του νησιού και τη χώρισε σε 3 μέρη: Την Σαντορίνη, την Θηρασιά και το Ασπρονήσι. Ένα παχύ στρώμα στάχτης κάλυψε το νησί επεκτείνοντας τις ανατολικές ακτές εως και 2 km.
Μετά την Μινωική έκρηξη, το 46 πχ αναδύθηκε ξανά από τα βάθη της καλδέρας δημιουργώντας από την αρχή τα ηφαιστειακά νησιά όπως και το 726, το 1570, το 1707, το 1866, το 1925, το 1939 και το 1940.
Η τελευταία εκροή λάβας ήταν 1950 και διήρκησε 22 μέρες.

Έτσι, σήμερα έχουμε ένα πανέμορφο νησί, τη Σαντορίνη!

Πηγή: (https://www.youtube.com/watch?v=eLHlnTw5osM)