liknologio-happy-kid
Εκπαίδευση,  Μαμά,  Παιδί,  Φοβίες,  Ψυχολογία

Η αξία του εκπαιδευτικού

Στους γονείς οφείλουμε το ζην, στους δασκάλους το ευ ζην. Μέγας Αλέξανδρος

Ο δάσκαλος, είναι η προέκταση της οικογένειας. Κάθε παιδί, συναναστρέφεται με τον δάσκαλό του καθημερινά. Ακούει τον λόγο του, μιλάει μαζί του, τον εμπιστεύεται, οραματίζεται, βρίσκει παρηγοριά.

Ο καλός δάσκαλος, δεν διδάσκει μόνο ότι είναι γραμμένο στα βιβλία. Καλλιεργεί τον χαρακτήρα του μαθητή. Ενδυναμώνει τα θετικά του χαρακτηριστικά και προσπαθεί να περιορίσει τα αρνητικά. Ενθαρρύνει τη σκέψη, το διάλογο, τη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια. Νοιάζεται για τις ηθικές αξίες. Δημιουργεί πειθαρχημένους, τίμιους, υπεύθυνους και ηθικούς ανθρώπους, με ψυχική ισορροπία και συναισθηματική πληρότητα.

Ο καλός δάσκαλος, δεν κρίνει τον μαθητή του. Αντίθετα, τον παρακινεί και τον ενθαρρύνει να προσπαθήσει και να ρισκάρει. Εξαλείφει τον φόβο της αποτυχίας και του λάθους, δημιουργώντας υγιείς ενήλικες. Έρευνες, έχουν δείξει πως στους ενήλικες, ο φόβος της αποτυχίας, σταματά την πρόοδο, δημιουργεί αμφιβολίες για τον εαυτό τους και οδηγεί ενάντια στις ηθικές αρχές. Μάλιστα, η κυριότερη αιτία που υπάρχει ο εν λόγω φόβος, είναι οι καταστάσεις από την παιδική ηλικία. Όταν ο δάσκαλος κατακρίνει τα παιδιά, τους δημιουργεί συνεχώς την ανάγκη για άδεια και επιβεβαίωση, με αποτέλεσμα να δημιουργεί τον φόβο της αποτυχίας.   

Ο καλός δάσκαλος, θυμάται τι σημαίνει να είσαι παιδί. Αναγνωρίζει και σέβεται την παιδικότητα. Έχει την ικανότητα να προσαρμόσει το μάθημά του, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε στιγμής. Δεν σταματά ποτέ να σκέφτεται, να ψάχνει, να ενημερώνεται, να μαθαίνει από τον εαυτό του και από τους μαθητές του. Εμπλουτίζει τις γνώσεις του και βελτιώνει τις τεχνικές και τις μεθόδους διδασκαλίας του. Δεν επαναπαύεται ποτέ, συνεχώς εξελίσσεται για να φέρει στην κοινωνία πολύτιμους νέους, μορφωμένους και με παιδεία.

Ο καλός δάσκαλος, δεν διδάσκει απλά. Εμπνέει και δίνει όραμα. Είναι το σύμβολο της καλοσύνης και της αγάπης.

Το επάγγελμα του δάσκαλου, δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα. Είναι λειτούργημα.

Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών
05 Οκτωβρίου