liknologio-symboules-eytuxias
Εγκυμοσύνη,  Ενημερωτικά,  Θηλασμός,  Μαμά,  Μπαμπάς,  Παιδί,  Σπίτι,  Υγεία,  Φοβίες,  Ψυχολογία

10+2 Συμβουλές για να βρεις την ευτυχία!

Όλοι μας, αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δυσκολίες στη ζωή. Ζούμε στιγμές χαράς, λύπης, ενθουσιασμού, απογοήτευσης… Κάθε μέρα, είναι μια πρόκληση, να γίνουμε καλύτεροι και πιο δυνατοί. Εάν νιώθεις οτι η ζωή σου δεν είναι όπως θέλεις και τα αρνητικά συναισθήματα σε κατακλύζουν, τότε σε συμβουλεύουμε να διαβάσεις αυτό το άρθρο και να εφαρμόσεις μερικές από τις ακόλουθες μεθόδους. Φυσικά, μη διστάσεις να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό, καθώς εκείνος είναι ο ιδανικός για να σε βοηθήσει. Ωστόσο, μερικές μικρές αλλαγές που μπορείς να κάνεις στη ζωή σου, για να βρεις την ευτυχία έιναι οι εξής.

1. Πάρε μια βαθιά ανάσα

Όταν νιώθεις πιεσμένη, αγχωμένη, στεναχωρημένη, πάρε μια βαθιά ανάσα. Έτσι, θα δώσεις χρόνο ώστε να βάλεις σε μια σειρά τη σκέψη σου και θα ηρεμήσεις.

2. Χαμογέλα

Το χαμόγελο είναι μια φυσική απόκριση του σώματος στην χαρά. Αντίστοιχα, το συναίσθημα της χαράς προκαλείται όταν χαμογελάς, καθώς τότε, απελευθερώνεται ντοπαμίνη, ωκυτοκίνη, σεροτονίνη και ενδοφρίνες, που είναι οι 4 κύριοι νευροδιαβιβαστές που επηρεάζουν την ευτυχία. Έτσι λοιπόν, όταν χαμογελάς -ακόμα και αν δεν θέλεις- οι ορμόνες αυτές αναλαμβάνουν δράση: νιώθεις πιο χαρούμενη και ευτυχισμένη.

3. Κάθισε με ίσα την πλάτη

Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που στέκονται με λάθος στάση σώματος, έχει κακή διάθεση και βιώνουν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα από εκείνους που κάθονται με τη σωστή στάση. Άρα, μια αλλαγή στη θέση του σώματός σου, θα σημάνει την απελευθέρωση θετικών συναισθημάτων και θα νιώθεις περισσότερη αυτοπεποίθηση και ευτυχία.

4. Δες τη θετική πλευρά

Βιώνεις μια δύσκολη περίοδο που έχει αρνητική επίδραση στην ψυχολογία σου; Προσπάθησε να βρεις το θετικό στοιχείο, τη θετική πλευρά. Όσο ασήμαντο κι αν σου φαίνεται, επικεντρώσου σε αυτό. Θα σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις την προσπάθεια και να γίνεσαι καλύτερη.

5. Στόλισε τον χώρο σου

Στόλισε τον χώρο σου με φωτογραφίες της οικογένειάς σου και των αγαπημένων σου προσώπων. Αυτό, θα σου θυμίζει τι πραγματικά έχει σημασία στη ζωή. Επίσης, μπορείς να εκτυπώσεις φωτογραφίες που σε εμπνέουν ή ακόμη και κινητήριες φράσεις -quotes- για να παίρνεις θάρρος και να συνιχίζεις την προσπάθειά σου. Η ψυχολογία σου θα ανέβει και θα νιώθεις πιο σίγουρη και δυνατή.

6. Δοκίμασε νέα πράγματα

Δοκίμασε νέα πράγματα, βίωσε καινούριες εμπειρίες, ασχολήσου με δραστηριότητες και απέκτησε χόμπυ, φυσικά στα όρια της ασφάλειας. Φτιάξε ένα παζλ, ζωγράφισε, γράψε, πήγαινε έναν περίπατο στη φύση, ξεκίνα ένα άθλημα ή οτιδήποτε άλλο επιθυμείς αλλά ποτέ δεν το αποφασίζεις. Μην ξεχνάς: η ευτυχία, κρύβεται σε μικρές στιγμές.

7. Γυμνάσου

Κάνοντας γυμναστική, απελευθερώνονται οι “ορμόνες χαράς”. Έτσι γυμνάζεσαι, νιώθεις πιο υγιής και πιο χαρούμενη.

8. Σταμάτα να γκρινιάζεις

Με τη γκρίνια, ίσως καταφέρεις “να γίνει το δικό σου”, όμως με έναν τρόπο καθόλου ευχάριστο. Εκφράζοντας τις επιθυμίες/ απαιτήσεις σου με θυμό, προκαλείς αρνητικά συναισθήματα τόσο στον συνομιλητή σου όσο και σε εσένα. Δοκίμασε, αντί να γκρινιάζεις, να ορίζεις εκ των προτέρων τις προσδοκίες σου και να κάνεις σαφείς τις “απαιτήσεις” σου. Έτσι, η καθημερινότητά σου θα είναι πιο ήρεμη και θα αισθάνεσαι χαρούμενη.

9. Ένα πράγμα τη φορά

Είναι γεγονός, οτι είσαι ικανή να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα και μάλιστα να τα κάνεις αρκετά καλά, θεωρώντας πως γλιτώνεις χρόνο. Όμως, η άποψη των ειδικών είναι η εξής: όταν η προσοχή σου είναι μοιρασμένη σε περισσότερα από ένα αντικείμενα, τότε δίνεις ουσιαστική σημασία και είσαι αφοσιωμένη σε καμία δουλειά! Μάλιστα, ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρώσεις με επιτυχία όλες τις εργασίες που κάνεις ταυτόχρονα είναι πολύ περισσότερος από εκείνον που πραγματικά χρειάζεσαι.

Όταν κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα, εξαντλήσαι, κουράζεσαι, αγχώνεσαι και φυσικά είναι αδύνατο να είσαι χαρούμενη. Δώσε στα πράγματα τον χρόνο και την προσοχή που απαιτούν -με ψυχραιμία- και θα νιώσεις ανακούφιση και χαρά.

10. Φρόντισε τον εαυτό σου

Είναι σημαντικό να φροντίζεις τον εαυτό σου και να είσαι εσύ πρώτα καλά, για να μπορείς να προσφέρεις και να φροντίσεις την οικογένειά σου. Όσο εσύ νιώθεις καλά, οι γύρω σου παίρνουν δύναμη. Άλλωστε η αξία της προσφοράς, μόνο χαρούμενη μπορεί να σε κάνει.

11. Όρισε τους στόχους σου

Σκέψου τι θέλεις να πετύχεις πραγματικά και όρισε τους στόχους σου. Προσπάθησε να μην επηρεάζεσαι από τις απόψεις των άλλων ανθρώπων. Δεν χρειάζεται να σε συγκρίνεις, ούτε να κυνηγάς τα όνειρα τρίτων. Οι άνθρωποί σου, σ’ αγαπάνε για αυτό που είσαι.

12. Κάνε εναλλακτικό σχέδιο

Έχοντας ένα εναλλακτικό σχέδιο -backup plan- ή -plan B- θα απορφύγεις και θα περιορίσεις το άγχος των οικονομικών σου. Δηλαδή, εξοικονόμησε χρήματα και κράτησέ τα σε περίπτωση ανάγκης. Η σιγουριά αυτη, θα σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια, θα είσαι πιο χαλαρή και χαρούμενη. Η ψυχική σου ηρεμία θα φέρει την ευτυχία.

Μην ξεχνάς: η ευτυχία κρύβεται σε μικρές στιγμές στη ζωή!

Πηγή: mom.com | Empower Her. Be Her Village. Shape the World.